Terugblik en planning

Sinds begin 2018 biedt IGOM kortdurende trainingen aan. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op communicatie, vaardigheden en vakinhoud. Medewerkers van IGOM-organisaties kunnen de trainingen kosteloos volgen. Het trainingsaanbod wordt aangeboden in de digitale IGOM Academie, bereikbaar via www.igom-academie.nl. Hier is alle informatie over het gevarieerde aanbod aan trainingen en masterclasses terug te vinden. Tot nu toe bood IGOM in totaal bijna 135 trainingen, masterclasses en colleges aan, met meer dan tweeduizend enthousiaste cursisten.

Opleiden neemt binnen IGOM nog steeds een prominente plaats in. De IGOM-organisaties krijgen nieuwe taken erbij en dat stelt andere eisen aan de medewerkers. Daarnaast probeert iedereen zijn weg te vinden in deze tijd waarin de maatregelen rondom COVID-19 enorme flexibiliteit vragen. Klassikaal opleiden wordt bijvoorbeeld enigszins bemoeilijkt, maar het virtueel opleiden krijgt ineens een enorme impuls. Wat eerder nauwelijks denkbaar was, wordt nu in een razendsnel tempo ontwikkeld en verwezenlijkt.

Virtuele training: Authentiek Communiceren en beïnvloeden
Super dag gehad. Inhoudelijk leerzaam en de deelnemers heel open.

Prima dagen en ‘huiselijk’ ondanks het virtuele aspect.

Virtuele klas

IGOM kijkt naar het thema opleiden vanuit duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling, maar daarnaast ook zeker naar de verbindende factoren zoals kennisdeling, uitwisseling van ervaring en de netwerkfunctie. Daar waar het klassikaal tijdelijk niet mogelijk is, zoeken we de verbinding door het aanbieden van online trainingen. Het virtuele klaslokaal is daarbij een vereiste. De virtuele klas biedt de mogelijkheid tot leren op afstand, met de voordelen van een fysieke training. Samenwerken, kennisdelen en leren blijft dan toch een krachtige werkvorm. In de virtuele klas wordt het mogelijk gemaakt om deelnemers samen te laten werken onder begeleiding van de docent, via een live-verbinding. Onze opleiders passen voor het leren op afstand hun methodieken en uitvoering van de werkvormen aan.

Programma 2021

Het trainingsprogramma van IGOM voor 2021 bevat naast succesvolle bestaande ook nieuwe (online) trainingen. Daarnaast is er trainingsaanbod specifiek gericht op het werken op afstand: het thuiswerken. Er wordt momenteel veel van iedereen gevraagd. Sinds half maart 2020 is social distancing heel normaal geworden en dat is voor velen van ons een groot contrast met hoe het was. Nauwelijks gewend aan de nieuwe situatie wordt er opnieuw een beroep gedaan op je flexibiliteit en veerkracht. We werken namelijk toe naar het nieuwe normaal. Om de juiste balans te vinden in het nieuwe normaal is regie nodig. De trainingen Effectief thuiswerken en Regisseur in het nieuwe normaal nemen medewerkers hierin mee.

De trainers werken bij IGOM voor een groep deelnemers afkomstig uit de 34 organisaties. Vaak een uitdagende groep, maar altijd hele leuke groepen! Een uitzonderlijk positieve samenloop van omstandigheden kun je lezen in het verhaal van trainer Arthur van Wetten en deelnemer Chantal Dohmen.

Virtuele training: Zakelijk tekenen

Ik zou aan deze training niets veranderen. Er was een leuke dynamiek in de groep. De training is goed online te volgen en zeer leuk!

Klassikale training: Why waardegedreven leiderschap 

Erg goed toepasbaar, persoonlijk en concreet. Energiegevend. Je werd uitgedaagd om ook de diepte in te gaan.

Deelnemer Chantal Dohmen

‘Een goed beleidsstuk rust op gedegen communicatie’

Als tiener leerde ik het werk van de architect Gaudi kennen op vakantie in Barcelona. Ik was direct gefascineerd door de opzet van Parc Guell. Hier is het zaadje geplant om mij bezig te houden met de fysieke leefomgeving. In mijn rol als beleidsmedewerker vind ik het mooi om in gesprek te gaan met inwoners. Door goed naar de verhalen te luisteren ontdek je waar de daadwerkelijke vraag ligt. In gesprek ontstaan dan mooie oplossingen. Een goed beleidsstuk rust dan ook op gedegen communicatie.

Werkdruk, uitdagingen op de werkvloer, een breed takenpakket, de waan van de dag. Hoewel ik de noodzaak zag om mij verder te ontwikkelen ontbrak het vaak aan tijd. Er is immers voldoende te leren tijdens het werk en een cursusdag of opleiding moet met gerichte resultaten afgerond worden. Het mooie aan het cursusaanbod van IGOM vind ik dat de kwaliteit gedegen is en je leert ondertussen ook nog collega’s van de aangesloten organisaties kennen. Daarnaast is het ook altijd praktisch toepasbaar. Je kunt er direct iets mee.

De training NLP: de kunst van het afstemmen kwam op het juiste moment. Al maanden merkte ik dat ik een laag energieniveau had. Deze twee dagen gaven mij energie. Ook leken opeens zaken op hun plek te vallen. Het fijne aan de trainer is dat er geen oordeel schuilt in zijn communicatie. Dat maakt hem een persoon waarbij je je makkelijk kwetsbaar opstelt. Hij bleek daarmee de coach te zijn waar ikzelf al langer naar op zoek was. Na een succesvol coachingstraject ben ik nu ook gestart met de opleiding NLP-practitioner.

Ik vond het lastig mij kwetsbaar op te stellen. Inmiddels weet ik dat hier juist mijn kracht zit. Dat maakt het nog niet altijd even makkelijk om dat ook daadwerkelijk toe te passen. Mijn werkgeluk is in ieder geval vergroot en ik kan beter sturen naar werk dat bij mij past. Ik kan 100% mezelf zijn.

Trainer NLP Arthur van Wetten

De sfeer, stijl en de stof waren reden voor verdere begeleiding

Ik loop de prachtige lobby van het Van Der Valk Hotel binnen en ga op weg naar de trainingsruimte. Ik verheug me op een mooie dag met een groep enthousiaste en nieuwsgierige IGOM-professionals. Vandaag verzorg ik namens Mensium de workshop NLP: De Kunst van het Afstemmen voor IGOM. Een tweedaagse kennismaking met neuro linguïstisch programmeren (NLP) waarbij de deelnemers na afloop met een aantal waardevolle inzichten en praktische vaardigheden terugkeren naar de werkvloer. Bovendien is deze workshop voor de deelnemers een kennismaking met een gevarieerde groep collega’s die bij andere IGOM-organisaties werken. In een open en vertrouwde sfeer delen ze hun ervaringen en uitdagingen op het gebied van communicatie en samenwerking. Want NLP leren, is ervaringsgericht leren, waarvan de dagelijks praktijk van de deelnemers een essentieel onderdeel is. Het is de combinatie van leren en inspireren, de open sfeer én de ontmoeting met nieuwe mensen die deze trainingen zoveel meegeven.

Zoals altijd start ik de dag met een kennismaking waarin de deelnemers zich kort voorstellen, met elkaar delen waar ze tegenaan lopen en wat ze graag zouden willen leren. Dit vroeg ik ook aan Chantal Dohmen. Ze gaf te kennen zich persoonlijk te willen ontwikkelen omdat ze al langere tijd weinig energie had. ’Ik weet niet of ik deze twee dagen vol kan maken, maar ik doe mijn best’, zo luidde haar introductie. Het was prachtig om te zien hoe ze de volle twee dagen enthousiast aanwezig kon zijn, en actief meedeed aan de praktijkoefeningen. Aan het einde van de tweede dag vertelde ze me dat ze voor het eerste in lange tijd weer volop energie voelde. De sfeer, de stof en de stijl van lesgeven waren voor haar de reden om te vragen naar de mogelijkheden voor verdere persoonlijke begeleiding.

Ik was verheugd dat ik dit verzoek daadwerkelijk kon opvolgen. Binnen afzienbare tijd ging het coachingstraject van Chantal bij Mensium van start. Er volgde een periode waarin ze leerde haar persoonlijke functioneren te versterken en zich te verbinden met haar drijfveren en talenten. Hierdoor kon ze groeien naar een punt met meer inzicht, energie en een nieuwe blik op de toekomst.

Daarna zocht Chantal naar een manier om haar verworven inzichten te verdiepen en verduurzamen en vond deze door deel te nemen aan de volledige NLP Practitioner jaaropleiding bij Mensium. Ze vindt nu nieuwe projecten en opdrachten die beter aansluiten bij haar drijfveren en talenten. En wij blijven elkaar ontmoeten in de NLP-practitioner opleiding.