De coronacrisis is geen sprint
maar een marathon

Terwijl veel Limburgers nog volop genieten van carnaval, sijpelen op carnavalsdinsdag bij de GGD de eerste verontrustende berichten binnen. Een uitbraak van het coronavirus vlak over de grens in Heinsberg. Tot dat moment kwam het corona- virus wel al in het nieuws, maar opeens kwam het echt dichtbij. Een reconstructie vanuit de GGD Zuid-Limburg, die uit het niets een compleet nieuwe afdeling uit de grond stampt. Tevens een goede testcase voor de net ingerichte Inhuurdesk van IGOM, die al het personeel selecteert en administreert.
Jeannette Claus, manager personeel en talentontwikkeling bij de GGD Zuid-Limburg, kan zich alles nog herinneren alsof het gisteren gebeurde. ‘Vanaf carnavalsdinsdag was duidelijk dat corona een enorme impact zou krijgen. Niet alleen op de GGD, maar op de hele samenleving. De eerste vraag die wij ons stelden was: “Hoe gaan we deze klus met z’n allen aanpakken?” We keken in eerste instantie alleen binnen de GGD’, zegt Claus. Er wordt direct een callcenter ingericht waar ongeruste mensen terecht kunnen met vragen. Binnen een week krijgt het callcenter meer telefoontjes te verwerken dan normaal in een jaar tijd. ‘We hadden meteen in de gaten: dit wordt echt veel groter dan we ooit hadden bedacht; dan heel Nederland had gedacht’, aldus Claus. De GGD ziet dan dat de coronacrisis geen sprint is, maar een marathon. Extra hulp is hard nodig.

Helpende handen
Een geluk bij de coronacrisis is dat het zoveel impact heeft, dat veel mensen zich spontaan melden om te helpen. Mensen met verschillende achtergronden. Daarnaast onderhoudt de GGD goede contacten met de Universiteit Maastricht. Een oproepje op Facebook levert de GGD in een mum van tijd 200 reacties op van geneeskundestudenten die willen helpen. Georganiseerde hulp komt vanuit IGOM, waar aangesloten organisaties – zoals de GGD – sinds begin 2020 terecht kunnen bij de Inhuurdesk voor het verzorgen van tijdelijke inhuur. ‘Het aanbod was niet zozeer het probleem voor de GGD. De uitdaging zat hem vooral in de kwaliteit van het personeel. De GGD is een klant met heel specifieke profielen. Ze halen normaal gesproken ook niet veel mensen van buiten naar binnen omdat ze stabiele processen hebben, met een goede bezetting’, zegt Michel Badeaux, operationeel directeur van Talentsourcer en daarmee verantwoordelijk voor de uitvoer van de Inhuurdesk. De eerste taak voor de Inhuurdesk is om het proces te standaardiseren. ‘In het begin van een dergelijke crisis staat het misschien niet bovenaan het prioriteitenlijstje, maar alle Nederlandse publieke instellingen moeten volgens het aanbestedingsrecht flexibel inhuren. Dat was voor ons de belangrijkste taak in het begin’, zegt Badeaux. Tegelijkertijd kijkt de Inhuurdesk naar de kostencomponent. Badeaux: ‘Dat geeft een interessant proces, waar wij in zijn gespecialiseerd.’
Echte GGD’ers
Claus wil vooral kwalitatief goede mensen inzetten in de frontlinie. ‘Zij komen voor een specifieke opdracht, waar we ook een apart opleidingsprogramma voor hebben ontwikkeld. De samenwerking met en het vertrouwen in de Inhuurdesk is ontzettend belangrijk. Ondanks de goede service van de Inhuurdesk was het voor ons wel van belang dat we al die 400 nieuwe medewerkers ook zelf hebben gezien en gesproken. Niet omdat we er niet op vertrouwen dat op papier al een goede selectie is gemaakt, maar wel omdat deze nieuwe medewerkers ook gelijk het visitekaartje zijn van de GGD. Als jij als burger in aanraking komt met het coronavirus en je belt naar het callcenter, dan is die medewerker aan de andere kant van de lijn jouw eerste contact met de GGD. Daarom is het voor ons heel belangrijk dat die medewerkers zich ook GGD’er voelen. Hetzelfde geldt voor bron- en contactonderzoek; als je gebeld wordt in verband met een positieve coronatest, dan belt de GGD. Als je naar de teststraat gaat om een test af te nemen; staat er een medewerker van de GGD. Het zijn voor ons dus niet zomaar uitzendkrachten. Het zijn echt GGD-medewerkers. Ze horen er echt bij’, verduidelijkt Claus. De GGD is en blijft eindverantwoordelijk. Te allen tijde is er een arts of verpleegkundige van de unit infectieziektenbestrijding aanwezig.
‘Binnen een week krijgt
het callcenter meer telefoontjes dan normaal in een jaar’
—Jeannette Claus
GGD Zuid-Limburg
Een aanspreekpunt
De Inhuurdesk maakt het proces voor de GGD een stuk makkelijker. Er is één aanspreekpunt waar de GGD de inhuurvragen kan neerleggen. Die vraag wordt vervolgens breed uitgezet onder de bij Talentsourcer aangesloten leveranciers. De GGD hoeft niet met verschillende uitzendbureaus te onderhandelen over de prijs. Tijdens het hele proces wordt de GGD ontzorgd. ‘Het inhuren en inzetten van mensen wil je goed en rechtmatig doen. Ook de GGD wil dat het goed georganiseerd is. Daar staan wij ook voor. We hebben naar buiten toe een strak en eenduidig proces, iedereen heeft ook de kans om mee te doen in dit project. Maar er gelden wel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo kunnen we ons echt focussen op de kerntaak en niet enkel op het administratieve proces. Uiteindelijk willen we dat de nieuwe mensen het visitekaartje zijn van de GGD. We zorgen ervoor dat alles rondom hen en het inhuurproces goed geregeld is. Daar zijn we ook optimaal op ingericht’, zegt Badeaux.
CONSTANT OPSCHALEN
De personeelsbehoefte bleef gedurende het jaar alleen maar toenemen bij de GGD. Het begon met 80 vrijwilligers. Inmiddels zijn de cijfers (11 januari 2021):
285 medewerkers voor callcenter en bron- & contactonderzoek
50 medewerkers voor bloedonderzoek (inmiddels gestopt)
30 medewerkers in de ondersteuning
105 medewerkers voor de teststraten
78 medewerkers voor de XL-teststraat in Maastricht
75 medewerkers voor het vaccineren (+190 nog in procedure)
Al met al heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat er tot nu toe al 623 extra (tijdelijke) medewerkers bij de GGD gewerkt hebben of nog werkzaam zijn.
Vertrouwen in toekomst
Claus en Badeaux kijken met vertrouwen naar de toekomst. ‘Ik hoop natuurlijk dat we deze pandemie snel achter ons kunnen laten, zodat ons dagelijks leven weer wat blijer en gelukkiger kan worden’, zegt Badeaux. Tegelijkertijd is hij heel blij en trots dat de samenwerking tussen de Inhuurdesk en de GGD zo goed verloopt. ‘Dat geldt voor mij net zo. GGD’s in andere regio’s hebben het mogelijk op een andere manier ingericht. Als we nu opnieuw de keuze moesten maken, zouden we het op dezelfde manier aanpakken’, zegt Claus die vooral nog wil benadrukken dat het een teamprestatie is. ‘Ik ben erg trots op alle mensen die wij ingehuurd hebben, maar ook op onze eigen medewerkers die vanaf dag één hebben gezegd: ik ga hieraan meewerken en helpen.’ Claus staat nog extra stil bij de mensen op de achtergrond. ‘We zien vaak de frontlinie. Maar je moet je voorstellen dat er nu ongeveer 340 medewerkers extern voor onze organisatie werken. Die hebben allemaal een account nodig, een laptop. Denk ook aan het inregelen van de teststraten. Alles rondom ict, infrastructuur en facilitaire zaken. Er zit ook nog heel veel werk aan de achterkant. Die medewerkers verdienen ook een compliment. Als je goed met elkaar samenwerkt, dan kun je als organisatie heel veel. Dat maakt mij supertrots dat ik hieraan mag bijdragen.’